Saeimas komisijai pielabojot tehniskas detaļas likumprojektā, parlaments tuvākajās nedēļās varētu galīgajā lasījumā lemt par aizliegumu tirgot alu plastmasas pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru.


Šādu aizliegumu paredz grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien bija iecerējusi noslēgt darbu pie šī likumprojekta. Tomēr tas tika izslēgts no darba kārtības, jo nepieciešams redakcionāli precizēt izmaiņas par mazajām alkoholisko dzērienu darītavām, skaidroja sēdes vadītājs Ingmārs Līdaka (ZZS). Savukārt izmaiņas par "divlitreņu" aizliegumu labot neesot paredzēts.

Komisijas atbalstītie priekšlikumi likumprojektam uz galīgo lasījumu nosaka, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot plastmasas pudelēs virs 0,5 litriem, ja spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Savukārt iepakojumos no 0,5 litriem līdz litram varēs pārdot alkoholiskos dzērienus ar spirta daudzumu līdz 5,8 tilpumprocentiem.

Šo ierobežojumu nepiemēros stikla, keramikas, koka, metāla vai kompleksā iepakojuma, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē. Tāpat aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus tirgos to ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Likuma izmaiņas nav attiecināmas uz vīnu.

Iecerēts, ka šādas izmaiņas stāsies spēkā tikai pēc vairākiem gadiem - no 2020.gada 1.septembra.

Komisija iepriekš bija vērsusies pēc atzinuma Eiropas Komisijā, un iebildumu pret plānotām izmaiņām nav saņemti.

Līdaka pieļāva, ka Saeima darbu pie šī likumprojekta varētu noslēgt tuvākajās nedēļās.

leta.lv