Rēzeknes novada un vairākās pilsētas skolās šajā mācību gadā līdzās angļu valodas skolotājiem šo svešvalodu pasniedz Fulbraita stipendiāte Alisa Caturova no ASV, vēsta LTV ziņas.


Amerikāniete Alisa jau kopš mācību gada sākuma vairākās Rēzeknes novada un pilsētas skolās pasniedz angļu valodu. Meitenei ir grāds politoloģijā, tomēr viņa atzīst, ka pieteikties stipendijai un uz laiku palīdzēt pedagoģijā viņu rosinājusi interese par Austrumeiropu:

"Pasniegšana ir labs vieds, kā izjust man interesējošās pasaules daļas kultūru. Braucot uz šejieni, man bija vairāki mērķi.

Es vēlējos palīdzēt cilvēkiem. Kā arī izjust, kā ir dzīvot vienai pašai citā kultūrā. Tā bija smaga, bet gandarījumu nesoša pieredze," atzina Fulbraita stipendiāte.

Astoņu mēnešu laikā kopš mācību gada sākuma jauniete novērojusi, ka lielākās grūtības latviešu skolēniem sagādā pareiza angļu valodas izruna un valodas barjera. Strādājot ar vidusskolas noslēguma klases skolēniem, Alisa rosina jauniešus diskutēt un paust savu viedokli.

"Tā ir ļoti laba iespēja, jo viņai ir pareiza izruna, kas netiek mācīta skolā. Runājot angļu valodā ar pārējiem, tu papildini sava vārdu krājuma zināšanas. Un šīs nodarbības ir ļoti vērtīgas, manuprāt," saka Maltas vidusskolas 12.klases skolniece Evija Laizāne.

"Vienmēr ir labāk, ka tu mācies no cilvēka, kurš ir valodas nesējs. Viņš saprot visas nianses," piebilda Maltas vidusskolas 12.klases skolnieks Vladislavs Jahnovecs.

Alisa Caturova pieļauj, ka, iespējams, daži skolēni kautrējas viņas klātbūtnē runāt.  "Bet vēlāk, pusgada laikā, viņi sāka atvērties un šobrīd jūtas ērtāk runāt. Daži pat ārpus stundām lūdz man papildu palīdzību."

Maltas vidusskolā šī ir pirmā reize, kad iesaistīts šāds skolotāju palīgs. Lai gan Alisa ar skolēniem strādā vien reizi nedēļā, ieguvums esot liels, jo skolēni gūst iespēju praktizēt angļu valodu.

LSM.lv